Bytte løpesko, fritidssko eller joggesko

Fem tegn for når du bør bytte løpesko

Alle sko vil degraderes over tid, selv om du ikke har tatt de i bruk på lenge. Det finnes en gyllen tommelfingerregel om at løpesko holder til 1000 km +/- 200km. Dette varierer selvfølgelig fra sko til sko og hvor godt eller lite de har blitt tatt i bruk. I denne artikkelen skal vi gi deg noen råd slitasjer som kan befinne seg på skoen og vurderinger du kan ta om å bytte ut joggeskoene dine. 

 

1. Du husker ikke sist du kjøpte nye løpesko

Sko har en levetid som vi vanligvis måler i kilometer, men selv ubrukte sko kan degraderes over et år eller to. Skummet som utgjør den mest kritiske delen av skoens demping vil brytes ned og bli mindre responsiv og "livlig" over tid. Selv ved sporadisk bruk er det anbefalt at du oppdaterer joggeskoene en gang i året og med regelmessig bruk hver 3.-6. måned. 

Hvite løpesko med god demping

Skoene våre på Famme har en chunky yttersåle laget av et lettere EVA skum, og i kombinasjon med innleggssålen fra Ortholite har den en formidabel levetid. Den nøye konstruerte blandingen av de ulike egenskapene den har, har gjort den til en utrolig bra løpesko. Ta en titt på tilbakemeldingene vi har fått på dem i produktsiden vår. 

2. Skoene dine har mer rynker enn føttene etter et langt bad

En av de beste visuelle indikatorene på skoens slitasje er komprimeringen av mellomsålens skum. Skum som har mistet responsen vil ha horisontale rynker og vil se "klemt" ut.

Dette er en bedre indikator enn gummiyttersålen på skoene - noen løpere og turgåere slites gjennom deler av gummien på mindre enn 150 kilometer på grunn av friksjonen skoen og føttene opplever.

3. Over og innvendig slitasje

Se etter hull eller uvanlig slitasje. De er indikatorer på at skoen er over slitt og bør skiftes ut.

Mens de fleste ikke trenger å bytte ut skoene hver 6. måned, er det en god idé å se godt på dem etter 6 måneders bruk. Dette vil gi deg en god indikasjon på hvor fort skoene dine brytes ned.

4. Slitasje på yttersålen

Ta en titt på bunnen av skoen din; hvis sålen er ekstremt slitt i et område, er det sannsynligvis på tide å erstatte dem.

Sett skoen på en flat, jevn overflate i øyehøyde. De fleste sko skal sitte jevnt, uten å velte eller gynge. Hvis tappene (gummiseksjonene) på yttersålen er mer nedslitt, kan skoen tippe eller gynge, eller til og med sitte på skrå.

"Normal" slitasje forekommer på utsiden av hælen og jevnt over tåballene. Hvis du merker overdreven slitasje på andre områder kan det være en indikasjon på at skoen er utslitt, eller at du kan trenge en annen type sko for dine biomekaniske behov.

5. Alt begynner å gjøre vondt

Det hadde vært noe om du aldri måtte trenge å kjøpte et nytt par med sko igjen. Men jo lenger du kommer utover en skos levetid, jo mindre støtte og demping vil den ha, noe som gir ekstra stress og tretthet til føtter, leggen, knær og hofter. 

Ta en titt på artikkelen vår om pronering, overpronering og underpronering og smertene som kan komme av det.

Føles løpeskoene flate, eller har du begynt å bemerke små irritasjoner ved knærne eller føttene? Hvis du opplever smerter og de opplevde smertene ser ut til å samsvare med skoene du bruker som begynner å bli gamle, kan det å bytte dem ut med et nytt, friskt par gi en sårt tiltrengt lindring på kroppen.

Om du tror skoene har skapt feilbelastning og slitasje i forskjellige deler i kroppen, vil det være nødvendig å ta en titt på forebyggende midler slik at vondt ikke blir verre. Ta en titt på artikkelen til Famme om skadeforebyggende trening.

Tips for å bevare kvaliteten

  • Hold dem tørre. Etter regn eller intens bruk som har ført til svette, fyll den med avis eller lignende papir og la dem lufttørke. Gjør bare overfladiske vask av smuss og lignende på sports, eller løpeskoene dine og legg de aldri i vaskemaskinen. Ta en titt på artikkelen vår om du er i tvil om hvordan du skal vaske sko!

 

De allsidige skoene våre derimot kan vaskes i vaskemaskinen. Ta ut lissene og innleggssålen og sett vaskemaskinen på 30 grader med lav sentrifugering. De hvite skoene er laget slik at de bevarer hvit-fargen lenger

  • Roter skoene dine. Du kan få mer kjørelengde ut av hvert par sko ved å ikke bruke dem på påfølgende dager. Skummellomsålen kan ta opptil 24 timer å komme seg igjen fullstendig. I tillegg har det vist seg å redusere skadefrekvensen betydelig ved å rotere bruken mellom to forskjellige par sko, ettersom kroppen gjør små tilpasninger til hver enkelte.
  • Hold dem kjølige. Med mindre det er et pensjonert par sneakers som er satt til side for spontant bruk der du oppbevarer et sett med treningstøy og sko i bilen,  prøv å ikke oppbevare skoene dine i en bil som kan bli ekstremt varm eller kald. 

Med sko som du bruker regelmessig, er det anbefalt å oppbevare de på et sted som gir dem muligheten for god luftsirkulasjon og der de opplever minst mulig støv som kan legge seg på delikate materialer.

 

Tilbake til bloggen